Varför samtalsterapi?
Det finns lika många anledningar att gå i samtalsterapi, som det finns människor. En av de vanligaste är att vi behöver någon att prata med, få nya perspektiv, få hjälp att se klarare, hitta en väg framåt. Inte för att det är ett trauma som hänt, eller att det skulle vara psykisk ohälsa som ligger till grund. Vilket naturligtvis också förekommer. Men vanligast är att vi vill få till stånd en förändring, förstå varför vi gör som vi gör i vissa situationer Eller att få svar på varför samma sak händer om och om igen, trots att vi tycker vi gör annorlunda. Det kan vara att vi har en relation som är knepig, och inte vet vad vi vill. Vi söker helt enkelt svar på hur vi kan förändra det som inte fungerar så bra i våra liv.
I motsats till vad många av oss tror, finns det många fler olika anledningar än mental ohälsa som gör att vi söker oss till en terapeut.
Tänkte lista några av de vanligaste anledningarna till varför vi söker oss till samtalsterapi.
Du vill få större självinsikt
Ett av de vanligaste skälet till att vi söker upp en terapeut. Är ofta för att få bättre självinsikt om vem vi egentligen är. Genom att gå i terapi läker vi inte bara sår, utan samtal kan även öppna upp möjligheten till en större självkännedom som vi tidigare inte förstått eller sett. I terapin arbetar vi med delvis på ”där och då” dvs vår bakgrund, hur den påverkar oss ”här och nu”, samt hur vi kan genom den nya insikten skapa nya möjligheter till förändring i våra liv.
Du vill bli en bättre förälder
Jag tror att vi alla vill ge våra barn de allra bästa förutsättningarna i livet, eller hur? Men hur gör man det? Det är nog tiotusen kroners frågan som alla föräldrar ställer sig. Det kan vara så att vi själva haft en mindre bra barndom. Vi vill ju inte att våra barn ska uppleva eller känna likadant. Terapi kan hjälpa oss som förälder att få perspektiv. På vad det var som hände ”där och då” , samt hur vi kan skapa en bättre balans i vårt liv. Där vi kan vara den ”goda föräldern” som ser barnet och är lyhörd för dess behov. Men också tydlig i vad och varför vi gör som vi gör, kunna sätta gränser, att lösa konflikter allt för att våra barn ska bli trygga och få en bra uppväxt.
Du vill acceptera dig själv och få en bättre självkänsla.
Kanske är det så att vi inte riktigt tycker om den vi är. . De flesta av oss har nog någon eller kanske flera egenskaper vi inte gärna skyltar med. Det kan vara att vi inte är snygga nog eller har en perfekt kropp och dessutom ska vi lika duktiga som andra på jobbet, prestera på topp oavsett var vi befinner oss. Idag finns det oerhört höga krav i vårt samhälle. Vilket gör att många av oss känner oss otillräckliga och tvivlar på oss själv. Oavsett vad det är vi inte gillar med oss själva, handlar det om behov. Genom att lär oss lyssna inåt, kan vi upptäcka vad vi behöver på djupet. Genom att acceptera sig själv, och de behov vi har kan vi utveckla vår självkänsla. Det och att ha ett positivt förhållningssätt till sig själv är vanliga anledningar för att gå i samtalsterapi.
En stund där du fokuserar på dig själv
man ska inte underskatta en stund där vi kan prata om oss själva. Att bolla tankar och känslor som vi har, men kanske aldrig vågar yppa till någon annan människa. Ett terapirum är tryggt då allt som sägs där är konfidentiellt och lyder under tystnadsplikt. Som terapeut är jag alltid icke dömande, och har en objektivt inställning till allt som sägs
Vad är meningen med livet
Många är de som söker sig till terapi, med frågan om vad de vill få ut av livet. Vad de verkligen vill göra i sitt liv. Kanske lever vi vårt liv och gör allt det där som vi gör, men känner ingen glädje eller inspiration? Genom självkännedom kan vi hitta det som verkligen är viktigt och meningsfullt i livet.
Utveckla en eller flera egenskaper
I samtalsterapi kan du arbeta med många olika frågor. Egenskaper som att bli mer socialt kompetent, bli en bättre ledare, mindre misstänksam, kunna tala inför grupp mm. Att vilja utveckla något hos sig själv, behöver inte betyda att det är problematisk i dag. Utan enbart att det finns en utvecklingspotential.
Självklart finns det oändligt fler anledningar att söka sig till terapi, de jag listat här ovan är bara några av de vanligaste jag mött i mitt arbete. Det viktiga är att inget är för litet för att söka sig till samtalsterapi.