När vi lever ihop blir det ibland problem i förhållandet.Ibland känns det som om skilsmässa är den enda vägen. Några av oss hamnar i djupgående kriser. Likgiltighet eller ständiga bråk grusar hoppet om en livslång gemenskap. Vi känner oss arga, ledsna, och besvikna och kanske har vi en känsla av misslyckande inom oss. Vi ställer oss frågan, vill vi fortsätta att leva tillsammans eller ska vi separera?
Alla separationer är olika
Alla skilsmässor och separationer är olika. Det kan vara att vi separerar efter en lång tid av svårigheter och konflikter. I andra fall kanske vi haft det bra under lång tid, men plötsligt händer något otrohet, personlighetsförändring, sjukdom, ja helt enkelt något som förändrar allt. Hur lång tid en separation tar är väldigt olika, en del går snabbt medans andra kan drar ut under lång tid.
Vad som skett kring separationen kan ha en inverkan på hur vi mår, och hur lång tid det tar att acceptera det som hänt. Det är naturligtvis enklare om båda är överens, men svårare om den ena plötsligt vill avsluta relationen, eller att en otrohet och andra svek kommer fram i ljuset.
Kom båda eller gå själv – Boka nu
Innan skilsmässan är bestämd kan vi behöva stöd
Många kan umgås som vänner efter en separation. Ibland kan konflikter blossa upp långt senare av olika anledningar. Eller så lägger sig aldrig konflikten, utan den fortsätter under lång tid . Finns det konflikter kan det bli svårt att samarbeta kring våra barn.
Ifall det ännu inte är bestämt att ni ska separera, kan samtal med tillsammans med en erfaren parterapeut ge de perspektiv som kan behövas när vi ska bena ut vad som hänt. Som parterapeut kan jag även ge stöd om någon av er funderar på separation, oavsett om ni har bestämt er eller om ni redan har separerat.
Separationskris
Separationer och skilsmässor innebär för de flesta av oss, såväl vuxna som barn stor förändring och förlust. Det upplevs som en kris och är mer eller mindre djup och långtgående. Ifall det inte var ett eget beslut alt. ett gemensamt, kan vi känna oss bortvalda, avvisade eller kränkta av vår ex. partner. Vilket kan väcka en stor sorg men även vrede.
Men vi kan också känna oss lättade att vi genomfört skilsmässan, speciellt om det varit dåligt länge och inte varit en bra mellan oss. Kanske har vardagen varit fylld av gräl, hårda ord och missämja, eller en tystnad mellan oss.
Barn och skilsmässa
För våra barn är det alltid svårt när vi föräldrar ska gå skilda vägar. Innan vi tar beslutet finns det all anledning att försöka sig lösa problemen och se om det finns en väg framåt för att fortsätta att leva ihop. Vi kan då ta hjälp via parterapi, eller familjerådgivningen
Många försöker hålla ihop för barnen skull, vilket är en mindre bra anledning både för dig som vuxen eller barnen. Barn känner av atmosfären och är den fylld av spänning, bråk eller en likgiltighet kan våra små ta skada av miljön. En skilsmässa är smärtsam men kan ibland vara det bästa för alla inblandade när den väl är genomförd.
Vi föräldrar behöver kunna tala med varandra om barnen och vi behöver inte alltid vara överens om allt, Dock behöver vi acceptera och vilja förstå den andra föräldern. För att det ska vara så smidigt som möjligt för barnen behöver vi försöka vara överens om var de ska bo, hur umgänget ska fungera etc. Vi behöver påminna oss om att det är som par vi separerar, inte som de föräldrar vi är till våra barn.
Acceptera vid skilsmässa
Oavsett vilka känslor vi än känner så behöver det få ta tid för både oss vuxna och våra barn, att landa och acceptera förändringen och hitta en nytt sätt att leva. Då vi upplevas att vi tappar fotfästet för en stund, och det kan vara både skrämmande skrämmande och känslosamt. Det tar ett tag att orientera sig i det nya och att återigen hitta fotfäste och hitta en mening i det nya. För att landa igen kan vi behöva gå igenom de olika faserna vid kris.
Krisen och dess olika faser
Separationer kan göra riktigt ont, och att en skilsmässa är en kris kan vi alla som genomgått den skriva under på. Just därför kan vi uppleva det som smärtsamt och utdraget förlopp. Här vill jag förklara vad som händer vid en operation och gör det genom att titta närmare på de på olika faserna.
- Chockfasen. Innebär att du knappt kan ta in att ni ska separera. Allt känns helt overkligt och ofattbart. Den här delen tar olika lång tid för olika människor
- Reaktionsfasen. Här börjar du släppa ut dina känslorna, och känner massor. Här tvingas di att se sanningen och ta in vidden av den. Här ser du också olika händelseförlopp framför dig
- Bearbetningsfasen. Nu börjar du reflektera och bearbeta skilsmässan. Vad var det som ledde fram till separationen, vilka konsekvenser får det för mig och hur känns det nu i jämförelse till vad det var ni hade?
- Nyorienteringsfasen. Du har gått vidare och kanske finns det en strimma ljus i tunneln. Du bär nu med dig skilsmässan som en erfarenhet inom dig och där du vuxit som person lärt dig nya saker om dig själv och din omgivning. Det jobbiga finns inte med lika negativt som tidigare, utan finns med i där din bakgrund men spelar inte längre huvudrollen i ditt liv..
Oavsett hur vi ser på skilsmässan, så har jag som terapeut en uppmaning till dig. Ta hjälp och tala om dina känslor när det är som svårast. Får vi hjälp att sätta ord på våra känslor, går det både snabbare och lättare att komma vidare
Tala ut om dina känslor med någon som lyssnar på dig! För vissa räcker det gott att ha någon vän som finns där när det är som jobbigast. Det är faktiskt så att om vi har någon nära oss i en separation, så går det både snabbare och lättare att komma vidare
Hjälp i separationskrisen
Men alla skilsmässor/separationer får inte det här gynnsamma förloppet. Vi kan fastna i hat och bitterhet, gräl eller tom tystnad. Då blir det svårt att samarbeta runt barnen, och de är de som drabbas allra hårdast. Ibland räcker inte det stöd vi får från vänner och anhöriga. Vi kan behöva hjälp utifrån för att komma vidare. Jag erbjuder samtal både vad det gäller de känslomässiga bitarna som behöver bearbetas runt en skilsmässa och de praktiska frågor som behöver lösas, till exempel vårdnad, umgänge och samarbete kring barn.
Söker du parterapi i Stockholm är du välkommen att kontakta mig, både när det gäller hjälp vid separation eller individuell terapi.
Kontakta mig: 073-512 20 72 eller HÄR