Alla vet vi om att det är svårt att skapa bestående förändring eller nya vanor. Många vi som uttalat nyårslöften, och lovat att nu ska det ske en förändringen. Vi människor vill gärna göra det som känns enklast för stunden, trots att vi vet att det kanske inte blir bra i längden.
Ofta får jag frågan av människor som kommer till mig både i samtalsterapi och coaching.
”Hur gör jag för att få till en förändring”? ”Hur ska jag göra för att kunna hålla i och hålla ut för att skapa förändring dvs hålla ut så länge som det tar tills jag skapat ett en ny vana”?
Det finns några steg som du kan titta närmare på för att skapa ett nytt beteende eller en ny vana.
- Identifiera VAD du vill förändra eller skapa. Fundera på varför du vill förändra just det här beteendet? Hur ser det ut just nu, och hur skulle du vilja att det var? Här är det bra att sätta upp mål likväl som delmål. Det gör att det blir tydligare för dig vart du är på väg och varför du gör det du gör och vad du ska göra på vägen för att nå fram till målet.
- GÖR, trots att du inte har lust eller vill. Det blir sällan ”rätt läge” eller att den rätta känslan kska infinna sig. Väntar vi på den så kommer troligen ingenting att förändras. I början av en förändring startar den ofta med ren viljestyrka. Schemalägg och bestäm när du ska göra det som behövs göras för att komma närmare målet. Gör, trots att du inte vill eller känner för det.
- Använd de HJÄLPMEDEL som står till buds. Lägg in påminnelse i kalendern, bocka av tid, sätt en lapp på dörren osv. Det är lätt att glömma det vi har bestämt oss för, just för att det inte blivit en vana.
- Acceptera bakslagen. Det kommer alltid komma tillfällen då vi missar eller känner att vi misslyckas. Kan vi inse det från början att det tillhör processen, blir det enklare. För att skapa en vana behöver du göra nytt många gånger. Det är helt normalt att falla tillbaka och göra som tidigare, under tiden en ny vana skapas. Bakslag är en del av förändringsprocessen, och istället för att se dem som misslyckanden ta hjälp av dem. Genom att analysera bakslag, hittar vi nycklar till varför det inte fungerade. Inte planerat in tiden, eller trodde det skulle fungera ändå etc. genom att lära av misstagen förändrar vi vårt beteende på vägen mot målet
- Babysteps. Det går inte att ändra på allt för mycket eller stora saker samtidig. Det blir svårt om inte omöjligt att göra en jätteförändring i några få steg. Små steg i önskad riktning gör att sannolikheten ökar avsevärt att nå fram, snarare än stora steg eller allt på en gång.
- Fira och beröm dig själv. Just för att förändringar är svåra så beröm dig själv för att du försöker. Bakslagen sätter du inom parantes och fokuserar på och belönar dig själv ofta på vägens gång och för de framsteg du faktiskt gör.
Detta är en väg till att nå målet av förändrat beteende. Oavsett om det handlar om att börja träna, lära sig ett nytt språk, spela golf. Ja, allt som är nytt känns ovant och vi som människor är vanedjur och vill helst göra det vi alltid gjort. Men med lite vilja, och bra planering och hjälp kan vi ta oss för nya utmaningar. Det finns ett talesätt som är ” man kan inte svälja en elefant i en tugga”