Ordet medberoende används lite slarvigt av många människor idag. Därför tänkte börja med att bena ut vad medberoende egentligen är. Samt hur du kan lära dig att känna igen tecken på medberoende
Medberoende är ett destruktivt beteendemönster. Vi utvecklar medberoende när vi lever i långa och nära relationer, med någon som har ett alkohol-, drog- eller spelberoende. Men även andra mindre kända former av missbruk t.ex. mat-, internet-, sex- och spelmissbruk. Under tiden vi lever ihop utvecklar vi ofta en negativ självbild av oss själva. Genom att jag inte blir lyssnad på försöker jag ännu mer eller kanske tror jag att missbruket beror på att jag inte är viktig nog
Hur startar medberoendet
Vanligast är att medberoende utvecklas när vi är unga t.ex. att vi vuxit upp i ett hem med beroendesjukdomar. Men det kan även drabba oss i vuxen ålder tex vid en kärleksrelation med en beroende person. Medberoende behöver dock inte enbart komma av av missbruk. Det kan lika väl uppstå vid psykisk sjukdom eller verbal eller fysisk misshandel.
Kännetecknet är att det destruktiva beteendemönstret påverka mitt eget liv på ett negativt sätt. Det kommer att handla om att ”leva för någon annan” . Detta uppstår genom att man åsidosätter sina egna behov och känslor mer och mer. Efter en tid har mitt livet inrättats efter det jag tror är min partners behov. Genom att vi försöker hjälpa, skydda, eller dölja tar vi mer och mer ansvar. Vi försöker på alla sätt få min partner att ta ansvar, och inse sitt problem. Detta går till slut så långt att mitt liv mer handlar om min partner än om mig själv. Vi har helt enkelt kokat i varandra.
Det destruktivt beteendemönster börjar att utvecklas i hemmet. Kanske redan som litet barn eller senare i livet. Men det sprider sig även till andra områden i vårt liv, på jobbet, med vänner, mot barnen mm. Ofta kan medberoende leda till depression, ångest och utbrändhet.
Hur vet jag om jag är medberoende?
Nu har du har en lite större förståelse för vad medberoende är, tänkte jag dela några tecken som kan tyda på att du har, eller riskerar att utveckla ett medberoende.
- Svårt att sätta gränser.
- Anpassar dig ofta efter andra.
- Åsidosätter dina egna behov.
- Har en negativ självbild och bristande självkänsla.
- Väldigt inkännande och empatisk och låter det gå först
- Dina intressen får vänta, eller inte får plats längre
- Upplever en tomhet om du inte vet vem eller vad du ska tan hand om.
- Hens problem blir stora i ditt liv och du är väldigt engagerad i dem.
- Känner att det inte går att ta dig ur den destruktiva relationen, och dras till samma typ av personligheter
- Osäker på vad du själv tycker och tänker, värderar andras känslor och åsikter högre än dina egna
- Försöker kontrollera hens missbruk.
Varför blir man medberoende?
Från utsidan kan det verka underligt att vi väljer att stannar kvar i relationen, utan att det sker någon förändring. Förändringen uteblir och vi förhåller oss likadant även tid till hela situationen . Den enkla förklaringen är att det är en smygande och gradvis nedbrytande process. Inom psykologins värld kallas det för normaliseringsprocess, dvs vi skapar en normalitet vi vänjer oss helt enkelt. Det vi förfasade oss över tidigare, har blivit normaliserat och väcker inte samma känslor längre
När och om det blir uppenbart, att vi är medberoende, är redan vår självkänslan väldigt låg. Det blir mycket svårt att bryta vårt destruktiva beteende.
När vi är medberoende, är vi dessutom både rädda och sårbara. Vi håller fast i det som är känt, även om det faktiskt är dåligt för mig känns det tryggt. Det ligger i den mänskliga naturen att vi känner en rädsla av att lämna, eller lämnas. Rädslan gör då att vi väljer att stanna kvar, trots att det inte är bra för mig.
Vad händer vid medberoende
Som jag skrev ovan, att ett destruktiva beteendet oftast är djupt rotat. Samtidigt som det ofta medför även andra problem, som visar sig genom psykisk ohälsa t.ex. kronisk stress, utmattningssyndrom och/eller depression. Vilket är något som drabbar både mig själv men även min familj och mina vänner.
Konsekvenserna av medberoende, och dess följd av psykisk ohälsa drabbar inte enbart mig som individ utan även min arbetsplats. Det påverkar både mig själv genom sjukfrånvaro, och min arbetsgivare genom sjukfrånvaro, produktionsbortfall etc. Idag är hälften av alla sjukskrivningar hänförliga till psykisk ohälsa i Sverige tyvärr.
Det går att förändra
Det går att förändra det här beteendet genom t.ex. samtalsterapi. I samtalen börjar vi med att titta på hur ditt beteendemönster har påverkat dig. Du får även kunskap om vad medberoende är, och insikt i hur det påverkar olika delar av ditt liv. Vi tränar på gränsdragningar, och hur du kan ta ansvar för det egna välmående. Genom samtalsterapi kommer du att få hjälp med att utveckla ditt inre mod och din känslokompass. Det gör att att du istället för att välja de kortsiktiga lösningarna även om de är enklast. Vågar välja de mer långsiktiga som gagnar dig på sikt. Det förhållningssättet kan över tid ge dig en egen inre trygghet. Samt till sist det viktigaste, vi lär oss hur vi ska kunna bibehålla beteende förändringen i våra liv inför framtiden.